top of page
  • Foto van schrijverSaskia Geerts

Lijden in stilte

‘Het was zoveel handiger geweest als hij pijn aan zijn been had gehad bijvoorbeeld’ zo vertelde zijn moeder. ‘Een breuk of wat dan ook, in ieder geval iets zichtbaars iets hoorbaars pijnlijk’.

Maar dat had hij niet. Hij had angsten, zag dingen die wij niet zagen en was daar bang voor. Niemand wist hoe hij leed en of het ooit over zou gaan. Aan de buitenkant zag je niks bijzonders aan hem.


Hij begreep totaal niet wat er gebeurt momenteel. De stad lijkt uitgestorven en de kinderen die hij op andere dagen ziet fietsen om naar school te gaan, die zijn er niet. Het nieuws volgt hij niet want dat zijn allemaal oplichters volgens hem. Zijn angsten nemen toe, want dat wat hij altijd al geweten heeft lijkt werkelijkheid te worden. De wereld wordt een grote spookstad, iedereen loopt met een boog om hem heen en hij is nergens meer veilig. Zelfs zijn begeleider die hij anders geregeld ziet is aan het werk in het ziekenhuis. Zie je wel….hij heeft het altijd al geweten.


Daar waar met man en macht wordt geprobeerd levens zo lang mogelijk te rekken, neemt hij een beslissing. Sterven voelt veiliger als leven op deze hem angstaanjagende wereld.


‘Het was zoveel handiger geweest als hij iets lichamelijks had……’. Het zijn die woorden van mijn moeder die in mijn hoofd nadreunen. Dat had iedereen gesnapt, gezien en gehoord. Maar het lijden in stilte….is dat van mindere waarde?


Lieve mensen, wat gebeurt er? Mijn gedachten gaan (ook) uit naar al die mensen die lijden in stilte. Die niet gezien, gehoord of geteld worden. Het zijn er vele. Kwetsbare mensen met bijzondere eigenschappen, kwetsbare volwassenen, kinderen. Kwetsbare ondernemers, zzp-ers.


Toen ik begon als uitvaartbegeleider stond ik verbaasd van de grote aantallen mensen die jaarlijks overlijden. Ik had er tot dan toe geen idee van, het werd niet dagelijks in het nieuws verteld en ik stond er ook niet bij stil. Ook viel me op dat de dood geen onderscheid maakt in jong/oud/rijk/arm/bruin/wit/man/vrouw. Iedereen is gelijk. Elk leven heeft evenveel waarde.


Ik wens iedereen gezondheid, wijsheid en liefde.


Comentários


bottom of page