top of page
  • Foto van schrijverSaskia Geerts

Weet waar je aan toe bent

Ze komt naar me toe, een envelop onder haar arm geklemd. Ze heeft geen idee meer waar ze aan toe is. Ooit dacht ze alles rond haar uitvaart goed geregeld te hebben maar inmiddels is dat vertrouwen omgeslagen in onzekerheid.

Ik vraag wat ik voor haar kan betekenen. Haar man is een aantal jaren geleden overleden, ook toen dachten ze alles goed geregeld te hebben. Maar ondanks dat viel de uiteindelijke nota erg tegen, dat wilde ze niet weer. Ze is zelf al een aantal jaren ziek en wil haar kinderen niet belasten met extra kosten. De brief van de verzekeraar roept een hoop onrust bij haar op en dit gevoel is alleen maar toegenomen nadat ze met hen gebeld heeft.

We spreken af dat ik bij haar langs kom om rustig alles door te nemen. Ik wil graag haar verhaal kennen, hoe ze in het leven staat en hoe ze aankijkt tegen het einde van haar leven. Wat is daarbij belangrijk voor haar en wat heeft ze nodig om goed te kunnen afronden. Ik kan me inleven in haar gevoel van onzekerheid, want hoe naar is het als je geen duidelijke antwoorden krijgt op vragen als hoeveel er nou precies uitgekeerd wordt op het moment van overlijden. Ze wil weten waar ze aan toe is.

Samen nemen we haar map met papieren door. Ik vertel haar welke maatschappijen ik kan bellen om te informeren naar beschikbare bedragen. Ik vertel ook welke bedrijven mij geen antwoord willen geven op een vraag naar een beschikbaar bedrag, zo weet ik uit ervaring. We inventariseren haar wensen en ik zeg toe een begroting voor haar te maken, op basis van die wensen. Verder verdelen we de taken van het bellen. Ze voelt zich al een stuk rustiger.

Een paar dagen later hebben we weer contact. Het is voor haar nog steeds niet helder welk bedrag er uitgekeerd wordt na haar overlijden, er is alleen een schatting te maken. Mij is inmiddels helder wat de overige polissen waard zijn, ook heb ik een begroting gemaakt.

Als we tegenover elkaar zitten, met een kopje thee, kijkt ze me aan en zegt dat ze graag met mij in zee gaat. Omdat ze zich gehoord voelt en helder is wat de uitvaart gaat kosten, dat staat inmiddels duidelijk op papier.

Op de terugweg bedenk ik me dat ik blij ben dat steeds meer mensen zelf de regie nemen en willen weten waar ze aan toe zijn. Geheel terecht!

Meer informatie? Dat kan. Mijn telefoonnummer is 06 – 154 27 898


Comments


bottom of page